Sigma 85mm f1.4 DG DN – Optiski gandrīz ideāls

Šajā rakstā padalīšos ar saviem pirmajiem iespaidiem par jauno Sigma 85mm objektīvu, kurš ir paredzēts priekš mirrorless* kamerām ar Sony (e-mount) un Panasonic (l-mount).

Sigma 85mm f1.4 SG DN E-Mount for Sony

Manā īpašumā ir nonākusi e-mount jeb Sony versija. Jau kādu laiku vēlējos savu esošu Sony 85mm f1.8 objektīvu nomainīt uz kaut ko nopietnāku, kā piemēram, Sony 85mm f.14 GM versiju (GM ir Sony top of the line** objektīvu sērija). Daži cilvēki Facebook foto grupā man jautāja, kāpēc es vēlos mainīt objektīvu, jo 85mm f1.8 versija ir ļoti laba. Jā tieši tā arī ir, par f1.8 versiju nekā slikta nevaru teikt.

Manā skatījumā tas ir viens no labākajiem 85mm stikliem šajā cenu kategorijā - ass, ātrs, kluss. Vienīgie mīnusi f1.8 Sony stiklam bija tikai divi – vājš kontrasts (it īpaši fotografējot objektu, kuram aizmugurē ir daudz gaismas) un hromatiskās aberācijas (kuras varēja novākt apstrādē).

Kā jau minēju iepriekš, tad visu laiku aci metu uz Sony 85mm F1.4 GM, bet apskatot testus un dažādus video par šo objektīvu, sapratu ka tas nav tā vērts, lai mainītu viņu ar esošo, turklāt maksātu par to tādu naudu (apmēram 1400 eiro). GM versijā ir problēmas ar auto fokusu - tas ir lēns, asums nav tik labs kā vecajai SIGMA ART DSLR 85mm versijai u.t.t. Protams, pats to nevaru apgalvot, jo manās rokās nav bijusi GM versija – paļāvos uz citu cilvēku apskatiem.

Visu šo laiku gaidīju jaunu versiju no Sigmas, jo esošā (DSLR versija ar iebūvētu pārveidotāju) man liekās ļoti liela priekš Sony mirrorless* kamerām.
Par laimi pagājušajā gadā Sigma nāca klajā ar diviem jauniem native***** objektīviem priekš Sony un Panasonic mirrorless* fotoaparātiem.
Pirmais bija 35mm F1.2 un 85mm f1.4 DG DN objektīvs. Līdz ar to mana izvēle bija skaidra - iegādājos 85mm f1.4 DG DN.

Diemžēl, sakarā ar notiekošu pandēmiju mūsu valstī un pasaulē, šo objektīvu man vēl nav sanācis šogad notestēt īstos kaujas apstākļos, fotografējot ar to profesionālā darbā, bet ir sanācis pietiekami daudz ar to fotografēt savus ģimenes locekļus, dabu un sacensības ziemas trasē.

Mani pirmie iespaidi par šo objektīvu ir pārsteidzoši. Objektīvs ir ērts (nav smags salīdzinājumā ar DSLR versiju), ļoti ātrs auto fokuss, kluss, ļoti labs kontrasts, skaistas krāsas un gaišs. Ar šo objektīvu esmu fotografējis uz visām trīs kamerām, kas ir manā rīcībā: divi Sony A7iii un Sony A7rIV. Zemāk uzskaitīšu pēc manām domām visus plusus un mīnusus.

Plusi:

  • Viegls
  • Ļoti ass
  • Ātrs auto fokuss
  • Manuāli vadāma diafragma (iespējams ieslēgt A, lai mainītu uz fotoaparāta)
  • Gaišs (f1.4)
  • Ir jūtams, ka ir izgatavots no ļoti kvalitatīva materiālā, kā visi ART stikli
  • Ļoti laba optiskā kvalitāte un krāsas
  • Fotografējot pret sauli vai spilgtu gaismu nebojā bilžu kvalitāti un ir minimāli lens flares***
  • Nav redzamas hromatiskās aberācijas
  • Ļoti laba cena (jauns maksā 920 Eiro te pat Latvijā)

 

Mīnusi:

  • Uz doto brīdi vienīgais mīnuss, ar ko esmu saskaries, ir manuālais diafragmas rullis.

Rullis, beržoties pret drēbēm vai kādu citu objektu, pārliekas, piemēram, no f1.4 uz f2.8 vai otrādāk, bet šo problēmu var viegli risināt pārslēdzot uz objektīva diafragmu A pozīcijā un nobloķēt šo rulli (objektīvam ir speciāls slēdzis kas nobloķē diafragmas izvēli, strādā tikai A pozīcijā). A pozīcijā diafragma mainās uz fotoaparāta, tieši tāpat kā jau es arī esmu pieradis ar citiem objektīviem.

Pie mīnusiem vēl varētu iespējams pierakstīt vinjetes un barrel distortion****, bet ar tiem Sony aparāts pats tiek galā lieliski ar iekšējo objektīva korekcijas funkciju. To var arī ļoti viegli izlabot pēcapstrādē ar LR profilu, tāpēc šo neieliku pie mīnusiem, bet gan kā piezīmi.

Šie visi secinājumi nav zinātniski vai laboratorija veikti, šīs ir tikai mans izjūtas un pieredze izmantojot šo lielisko un gandrīz perfekto objektīvu!


Zemāk būs redzami dažādas bildes kuras ir fotografētas ar Sigma 85mm f1.4 DG DN objektīvu. Galerija tiks ik pa laikam papildināta.


Ja tev ir radušies kādi jautājumi, droši raksti zemāk komentāru laukā, mēģināšu atbildēt uz tiem pēc iespējas ātrāk! smiley

 

mirrorless - Bezspoguļa kameras ir nelielas un ērtas. Tās piedāvā plašas iespējas un augstu attēla kvalitāti, kā arī ir vienmēr ērti paņemamas līdzi, lai kurp arī tu dotos.

** top of the line - izmanto, lai aprakstītu kaut ko, kas ir visdārgākais vai visslābākais savā kategorijā vai produktu grupā

*** lens flares – Objektīva uzliesmojums/saules zaķis, kas attiecas uz parādību, kurā gaisma izkliedējas vai uzliesmo objektīva sistēmā, bieži vien reaģējot uz spilgtu gaismu, radot dažkārt nevēlamu artefaktu attēlā.

**** barrel distortion - ģeometriskos kropļojumus, mucveida deformācija.

***** native - tulkojumā - "dzimtais". Objektīvu nozarē domāts kā objektīvs, kas ir paredzēts konkrētam objektīvu stiprinājumam un kameras veidam. 

atgriezties atpakaļ uz sākumu....
%
0